Marmosim

Activitatea de Cariera

Cariera de marmura Ruschita

Activitatea de extractie din Romania este reglementata si functioneaza sub autoritatea legilor ce ofera si garantia acesteia. MARMOSIM detine licente de exploatare pentru 6 dintre cele mai importante cariere din domeniul extractiei rocilor naturale din tara. O cariera de marmura, doua cariere de calcare, doua cariere de travertine si o cariera de andezit – toate ne asigura necesarul materiei prime sub forma de blocuri.

Cel mai important material din portofoliul nostru este marmura de Ruschita – o piatra naturala recunoscuta pentru rezistenta la uzura si proprietatea de a-si mentine frumusetea naturala, indiferent de culoarea pe care o are. In ceea ce priveste paleta cromatica, marmura de Ruschita se remarca prin calitatea excelenta de a se potrivi pana si celor mai exigente cerinte, fiind disponibila in nuante, precum: galbui, portocaliu, roz pal sau roz cu o structura compacta si venatura caracteristica. De altfel, capacitatea de extractie in cariera depaseste 15.000 mc pe an.

Un alt material cu care ne mandrim este Baschioi – un calcar foarte dur, de culoare bej cu aspect natural. Rezistenta la factorii externi il face potrivit pentru placarea fadelor, ziduri decorative si elemente decorative sculptate.

In plus, calcarul de Podeni este un alt material care a ajuns sa cucereasca inimile clientilor nostri, datorita fundalului bej deschis si formatiunilor fosilifere. De asemenea, travertinul incanta privirile clientilor inca de la prima vedere. Disponibil in doua nuante, maro deschis si maro inchis, acesta este exploatat in carierele Carpinis si Geoagiu. De altfel, andezitul de Pietroasa se afla in topul preferintelor datorita structurii si culorii – gri omogen. Vorbim despre un material cu o distributie uniforma a cristalelor, potrivit mai ales pentru utilizarea exterioara: de la pavaje si borduri, pana la mobilier urban.

Ruschita este cel mai cunoscut zacamant de marmura din Romania, exploatat inca de la sfarsitul secolului XIX. Carierele se dezvolta intr-un relief montan, intre +600 m si +850 m altitudine, in sudul muntilor Poiana Rusca, judetul Caras-Severin, intr-un perimetru de exploatare de 43 ha. Principalele produse miniere sunt blocurile – materie prima pentru prelucrari ornamentale si marmura concasa – materie prima pentru pulberi micronizate. In plus, capacitatea de productie instalata depaseste 15.000 mc blocuri in fiecare an.

Marmura este o roca metamorfica, formata din roci sedimentare carbonatice, metamorfozate in conditii de temperatura si presiuni ridicate. In ceea ce priveste paleta cromatica, marmura prezinta o varietate de nuante: alb-galbui, porto, roz-pla si roz intens, toate avand I venatura si textura compacta.
Datorita frumusetii fascinante, marmura de Ruschita a fost integrata, in ultimii 10 ani, in proiecte faimoase din intreaga lume, castigand astfel notorietate si apreciere la nivel mondial. Kowloon Station (Hong Kong), Ardmore Park (Singapore), Marunouchi Center, Soka si Roppongi Asahi TV (Japonia) sunt doar cateva proiecte realizate cu marmura din tara noastra. De altfel, acest material a castigat aprecierea publicului larg si datorita lucrarilor deosebite, precum: sultanul din Brunei, Casa Gianni Versace din Miami, BBC Sediul de la Mannheim – Germania, Vila Rebeca – Miami, Statele Unite ale Americii sau vila lui Michael Schumacher din Monte Carlo.

Caracteristici fizico-mecanice

Densitate aparenta: 2704 kg/m3 – EN 1936 (1999);
Porozitate: 0.3 V% – EN 1936 (1999);
Rezistenta la incovoiere: 16.4 MPa – EN 12372 (1999);
Energia de rupere: 5 J – EN 14158 (2004)

Cariera de calcar Baschioi

Gresia-calcaroasa se exploateaza in cariera deschisa in relieful premontan al muntilor Dobrogei, in comuna Nicolae Balcescu, judetul Tulcea, intr-un perimetru de 11 ha.

Calcarul de Baschioi este o roca sedimentara, formata prin depunerea de fragmente carbonatice si de recifi, cimentate cu liant carbonatic. Frumusetea acestui material este data de aspectul nisipos si de culoarea bej cu aspect natural. Fiind una dintre cele mai cunoscute si folosite pietre de la noi din tara, calcarul de Baschioi se remarca si prin caracteristicile fizico-mecanice, fiind un material rezistent la uzura, potrivit pentru amenajarile exterioare.

Caracteristici fizico-mecanice

Densitate aparenta: 2375 kg/m3 – EN 1936 (1999);
Porozitate: 8.4 V% – EN 1936 (1999);
Rezitenta la incovoiere: 17.5 MPa – EN 12372 (1999);
Energia de rupere: 5 J – EN 14158 (2004)

Cariera de calcar Podeni

Calcarul de Podeni este o roca sedimentara, formata prin depunerea de componente fosile si elemente necarbonatice de adaos. Desi prezinta o rezistenta redusa la uzura, mai tarziu, dupa mai multe cicluri de udat-uscat, aceasta caracteristica se imbunatateste considerabil. Vorbim, asadar, despre procesul de autocimentare.

Blocurile de calcar se extrag in cariera deschisa in dealurile calcaroase ale Cheilor Turzii, comuna Moldoveni, judetul Cluj si sunt potrivite pentru lucrarile exterioare de orice fel. De la fatade si trepte, pana la terase si elemente decorative sau proiecte arhitecturale masive, toate acestea pot oferi o imagine a elegantei si rafinamentului natural.

Finisat in placaje si elemente de cioplitorie, calcarul de Podeni a fost folosit la constructii importante din Romania. Palatul Parlamentului, Palatul Telefoanelor si Iulius Mall Timisoara sunt doar cateva dintre proiectele care au imbratisat frumusetea naturala a acestui material.

Caracteristici fizico-mecanice

Densitate aparenta: 1,894 ᵧa.104; N/m3 – SR EN 1936:2001;
Coeficientul de sensibilitate la inghet: 19.46 % – SR EN 12371:2001;
Rezistenta la incovoiere: 2.003 MPa; N/mm2 – SR EN 12372 AC:2002;

Cariera de andezit Pietroasa

Cariera de andezit de la Pietroasa este deschisa in relieful deluros din apropierea municipiului Deva, judetul Hunedoara, la o altitudine medie de +350 m.
Andezitul este o roca eruptiva, cu structura profiro-sticloasa si textura compacta. Omogen din punct de vedere al culorii de fond – gri pigmentat, acesta este fosolist cu precadare in amenajarile exterioare. In plus, rezistenta la uzura este un alt criteriu care pozitioneaza andezitul in topul preferintelor in materie de amenajari urbane.

Caracteristici fizico-mecanice

Densitate aparenta: 1,894 ᵧa.104; N/m3 – SR EN 1936:2001;
Coeficientul de sensibilitate la inghet: 19.46 % – SR EN 12371:2001;
Rezistenta la incovoiere: 2.003 MPa; N/mm2 – SR EN 12372 AC:2002;

Cariera de travertin Carpinis

Travertinul de culoare alb-galbui pana la galbui-cenusiu (medium-light), se exploateaza in cariera deschisa pe dealurile din dreapta vaii Muresului, in apropiere de orasul Simeria, sat Carpinis, judetul Hunedoara. Impreuna cu travertinul de Geoagiu se constituie singurele resurse de acest tip din tara.

Travertinul este o roca sedimentara, formata prin precipitare de solutii hidrotermale. Aspectul textural al travertinului este dat de densitatea, dimensiunea si dispozitia spatiala a vacuolelor. Uneori travertinul poate avea aspect brecios sau lemn cariat.
Avand o rezistenta medie uzuala este folosit la placari verticale si orizontale.

Caracteristici fizico-mecanice

Densitate aparenta: 2.25 kg/dm3;
Porozitate: 16%;

Cariera de travertin Geoagiu

În conservare

Cariera deschisa in imediata apropiere a localitatii balneare Geoagiu-Bai, judetul Hunedoara, cu scopul exploatarii travertinului bej-maroniu (medium-dark).
Impreuna cu travertinul de Carpinis se constituie singurele resurse de acest tip din tara.

Travertinul este o roca sedimentara, formata prin precipitare de solutii hidrotermale. Aspectul textural al travertinului este dat de densitatea, dimensiunea si dispozitia spatiala a vacuolelor. Uneori travertinul poate avea aspect brecios sau lemn cariat.
Avand o rezistenta medie uzuala este folosit la placari verticale si orizontale.

Caracteristici fizico-mecanice

Densitate aparenta: 2489 kg/m3 – EN 1936 (1999);
Porozitate: 3.2 V% – EN 1936 (1999);
Rezistenta la incovoiere: 10.6 MPa – EN 12372 (1999);
Energia de rupere: 3 J – EN 14158 (2004)

Cariera Valea Almaselului - Zam

Diabaz si Gabro pot fi folosite pentru fatade cladiri si pavaj. De asemenea, pot fi utilizate ca agregat de constructie pentru pasaje rutiere, cladiri, drumuri de cale ferata, balast feroviar, baraje sau canalizari.

Daiabazul este o roca magmatica numita si piatra verde, culoarea caracteristica fiind negru-verzui. Vorbim despre o roca dura, care era folosita drept material prim in confectionarea uneltelor in epoca de piatra.

Gabro este o roca bazica, cunsocuta datorita rezsitentei ca meterial de constructie, folosit adesea pentru fatadele cladirilor. Culoarea acestuia este una inchisa, in nuante de negru-cenusiu, dar si verde-albastrui.